Snedronningen – den assisterende dirigent

En vigtig hjælp i arbejdet

Ascolta har talt med Alexander Colding Schmidt, der er assisterende dirigent på Snedronningen. Han er født og opvokset i Australien med en dansk mor og en britisk far, men med tæt kontakt til sin danske familie og hyppige Danmarksbesøg.
”Oprindelig er jeg uddannet som bratschist og har spillet bl.a. i Australian Youth Orchestra og Tasmanian Symphony Orchestra. Som dirigent er jeg uddannet først ved Sydney Conservatorium of Music og dernæst ved College-Conservatory of Music (CCM) i Cincinnati, USA. Under studierne har jeg arbejdet som assisterende dirigent ved Opera Australia og Opera Cincinnati. Sidste år var jeg en af tre finalister og vandt publikumsprisen  i Donatella Flick London Symphony Orchestra dirigentkonkurrencen”, fortæller han.
Alexander Colding Schmidt kom først med i projektet med Snedronningen et par uger før prøverne startede.
”Det har været en fantastisk oplevelse og god erfaring. Alle ved DKT har været meget professionelle og imødekommende. Det hjalp min forberedelse, at jeg allerede havde dirigeret et af Hans Abrahamsens stykker, ”Märchenbilder”, for nogle år siden. Det er nyttigt at kende hans værker i forvejen og især med hensyn til at analysere, hvad der sker i dette stykke.
Trods alt, når man arbejder for første gang på et helt nyt stykke, må man lære at udforske alt det, der er involveret i det musikalske sprog. Musikholdet, dvs. dirigenten, assisterende dirigent, repetitører og korsyngemester, koordinerer de forskellige musikalske elementer, så komponistens budskab er tydeligt. Det har været uvurderligt, at Abrahamsen har overværet en del af prøverne, så vi kunne få glæde af hans feedback”, siger Alexander Colding Schmidt.
Hans opgaver som assisterende dirigent er at medvirke ved både klaver- og almindelige prøver, at assistere med coaching af sangere og høre balancen i salen. Kort sagt er man med til at alt kører musikalsk som det skal. Og så skal han i øvrigt kunne springe ind som dirigent og erstatte Houssart, hvis sygdom eller andet nødvendiggør det.