Fødselsdagskoncert i Tivoli

De elskende holdt afstand

Anmeldt af Sanne Caft

******

Fra de indledende vuggende toner flød de fejende operettemelodier over et publikum, der sad med behørig corona-afstand. Fejringen af Tivoli blev skudt i gang med Johann Strauss d.y.’s ouverture til Zigeunerbaronen og sluttede med den kuriøse ”Rutschebane-galop” komponeret af H.C. Lumbye til det nye, mekaniske vidunder. Dirigenten Alfred Eschwé er indfødt wiener, så operette- og valsetonerne er en del af dna’et og mærkedes i den ubesværede behandling af de polkaprikkede og kjolesvajende, musikalske numre.
Musikken er i sin natur letflydende, perlende og smægtende. Hvad enten det var H.C. Lumbyes Brittapolka eller Vilja-sangen fra Lehárs Den glade Enke. Sidstnævnte var et af de mere velkendte numre i et program, der var festligt, der ikke leflede for publikum ved kun at spille de allermest kendte travere, men som også gik på besøg i det lidt mere ukendte repertoire.
Yana Kleyn havde smuk mørk klang i dybden og ubesværethed i højden og stod distancen mod den rutinerede verdensstjerne Bo Skovhus.
Fra Den glade enke fik vi Enkevalsen, der på coronavis blev fremført af Yana Kleyn og Bo Skovhus stående med behørig afstand på hver sin side af dirigentpodiet. Sangerne agerede, sendte øjekast, gestikulerede og sang til hinanden, som de elskende de skulle være i rollerne, men den fysiske afstand tog lidt af glansen af det ellers så fyrige og sensuelle nummer.
Længselsfuldhed var der masser af i Czardasfyrstinden af ungarske Emmerich Kálmán, og Bo Skovhus gav en smældende hyldest til sin by gennem årtier med ”Wien, du Stadt meiner Träume”. Duetten fra den danske operette Farinelli fik vi også og publikums begejstring fik afløb i taktfast bifald.
Per Jensen og Tom Nyby var to slagtøjsundervisere i Tivoligarden, hvis årelange virke blev hyldet med et afsindigt virtuost nummer for to marimbaer fremført af to dybt koncentrerede og ekvilibristiske 16-årige medlemmer af Tivoligarden.
Tidligere musikchef i Tivoli Henrik Engelbrecht bandt tingene sammen som konferencier med en veloplagt blanding af anekdoter og præsentation af numrene og førte publikum tilbage til en tid, hvor det var naturligt at komponere ”Velocipede-galop” til det på den tid nymodens transportmiddel – cyklen.

Tivolis fødselsdagskoncert
Tivolis Koncertsal
15 . august 2020

Yana Kleyn, Bo Skovhus,
Henrik Engelbrecht og
Tivoli Copenhagen Phil.
Dirigent: Alfred Eschwé.