Purcell’s Dido og Aeneas

Død og ødelæggelse i Glyptotekets festsal

Af Kirsten Neel Harry

******

En opera, Dido og Aeneas, af Henry Purcell (1659-1695) tager sin begyndelse. Vi er til en forestilling med Sing‘in Body og Østerbro Pigekor, der er på besøg på et kunstmuseum. Scenen sættes og omklædningen foregår, mens publikum ser på. Musikken er levende og barokorkestret, violiner, cembalo, cello og bas, dirigeres kyndigt af dirigenten, Rose Munk Heiberg. Hun giver også direktion til de medvirkende solister, hvis øjne rutineret søger hendes fagter. Vi befinder os blandt statuer af guder og græske søjler i Glyptotekets festsal. Dido er dronning i Karthago og har, efter tabet af sin mand, lovet sig selv at det er slut med mænd.
Den smukke Aeneas kommer fra Troja. Han er på guden Jupiters befaling sejlet ud for at grundlægge et nyt rige i Italien, men skibet går på grund i netop Karthago, og Dido og Aeneas mødes og forelsker sig dybt i hinanden. En misundelig troldkvinde påkalder sine hekse og ånder for at adskille de elskende. Det skal forhindres, at Aeneas bliver mandlig regent i Karthago og i at Troja og Karthago slutter pagt. En heks forklædt som guden Merkur meddeler Aeneas, at han straks må rejse til Italien og fuldføre sin opgave. Hun fortæller ikke, at planen er at hans skib skal gå ned, at Dido skal dø og Karthago brænde.
Aeneas fortæller Dido, at han er tvunget til at rejse og at han ikke kan vende tilbage. Da han kommer for at sige et sidste farvel, fortryder han og vil blive, men Dido stoler ikke mere på ham og viser ham bort. Nu er kun hendes død tilbage.

Ingen premierenerver

Når man ser disse unge mennesker mellem 16 og 30 år, som ønsker sig og arbejder for en professionel karriere, så er der ingen grund til at tro, at dette ikke skulle lade sig gøre. Solister og kor agerer fint og professionelt på scenen og som det er blevet ‘moderne’, så tager de sig også af diverse sceneskift og ommøbleringer undervejs.
Producent på forestillingen er Sing’in Body’s stifter Christina Falk Nielsen, der også stiftede Cph Opera Festival og blandt sponsorerne ses Operaens Venners Fond af 1984.