María de Buenos Aires

Tango Operita om evig kærlighed 

Af Kirsten Neel Harry

******

Scenen er allerede sat, da publikum lukkes ind til eftermiddagsforestillingen María de Buenos Aires af Astor Piazzolla i Pumpehuset i København. Kurt Ravn er på plads på det store sorte podie, der er fyldt med rekvisitter fra forne dage. En gammel spolebåndoptager, gamle rejsekufferter, standerlamper, bundtede aviser, kaktus, en blodrød rose i en flaske, nogle spanske stole med høje rygge og fletsæder, som vi kender det fra Spanien. Man kommer hurtigt i stemning.
Det hele foregår i erindringen. Duende tænker i sin ensomhed tilbage på sin gamle kærlighed María, som han kun fik nogle få dage sammen med for 30 år siden, men som han stadig elsker og aldrig har glemt. ”Først glemte jeg duften af hendes hår – og nu kan jeg ikke genkalde mig hendes ansigt”- ”hvad sker der? – jeg er fanget af min erindring”. ”Nunca más la sombra de María – jeg er fanget af min erindring. Du sang for mig – den sang hører aldrig op – efter 30 år”?
Der tales og synges på dansk, tysk og spansk på kryds og tværs, så man skal som publikum holde tungen lige i munden. Det gør dog ikke noget for handlingen, som sagtens forstås alligevel og det bidrager blot til internationaliteten og det at man kan tale sammen også uden ord. Følelser og kærlighed er eviggyldige.
Den flotte kvinde, 60-årige Yamil Borges, spiller, danser og synger María og hun er et scoop til den rolle. Hendes alter ego, som ung synges og danses af en ung kvinde Nicole Luketic. Dansen minder dog mere om moderne ballet, end den tango undertegnede anmelder kender til. Markus Schneider danser – med alle – har temperament og er en medvirkende årsag til forestillingens succes. Han er fuldstændig optaget af hvad han laver og træder intet skridt forkert – han må kunne bruges til meget mere (også dans) end hans CV oplyser.
Marías ånd bliver ved med at komme tilbage til Duende. Hun døde for længe siden, men de mindes hendes liv i slummen, på bordellerne og hendes drømme. Deres første møde og de få timer de fik sammen og deres dans – før María blev myrdet. Duende må indse, at hun kun eksisterer i hans erindring og at hans kærlighed til María ikke slutter før han selv dør. Et smukt billede på den store kærlighed.
Søndagens aftenforestilling efterfulgtes af Milonga – gratis adgang til tangodans og -musik for alle med billet til weekendens forestillinger. Der er også Milonga den 31/3 i Musikhuset i Århus.

Jyske Opera på turné på Sjælland, Jylland og Fyn indtil 13. april.