Così fan tutte i KoncertKirken

Forrygende satire over populærkulturen

Anmeldt af Pia Fossheim

******

Det fortælles, at der ligger en virkelig historie bag plottet i Così fan tutte med to søstre i Wien, som lod sig forføre af hinandens kærester. Det fortælles også, at Mozart skrev operaen som et forsvar for sin hustru, som blev hængt ud i byens selskabsliv for at have opført sig promiskuøst under et tiltrængt kurophold.
Sikkert er det at Mesmers ’helbredende’ magnetisme, som spiller en rolle i operaen, var et hot emne i tiden, som delte vandene både blandt menigmand og videnskabsmænd på højeste plan.
Så måske var Così fan tutte et reality show anno 1790?
Operakompagniet Nontardars udgave af operaen er Den Eneste Anden – et nutidigt realityshow med referencer til populære udsendelser som Den Store Bagedyst, Løvens Hule og Lykkehjulet etc.
TV-showet styres af Alf og Debbie, som skal gøre alt for at sikre høje seertal til udsendelsen.
Deltagerne i showet er to unge par, som er i 40’erne. De kæmper uden stort held på hver deres måde for at blive en del af den kreative klasse. De lader sig villigt manipulere, men er ikke uden tæft for, hvad der gør sig på en TV-skærm. De vinder ikke den store præmie, men alligevel ender det hele ender lykkeligt med, at de rigtige par får hinanden.

Morsom satire
Holger Boland har oversat librettoen til dansk. Jacob Beck har omskrevet den til en rammende og forrygende morsom satire over tidens populærkultur, debat om udkants-danmark og #MeToo.
Beck står også for instruktionen, tempoet er højt og med meget dygtige sangere, som samtidig er fremragende skuespillere, går det hele op i en højere enhed.
I opførelsen i KoncertKirken på Blågårds Plads høstede Philippa Cold som Fiordiligi stort bifald med sit vokale overskud. Rollen som Dorabella, en frustreret #MeToo-tilhænger, som let lader sig forføre, blev givet velafbalanceret af Stina Schmidt.
Studieværten Debbie, som med jordbunden entusiasme styrer løjerne, kunne ikke have fået en bedre fortolker end Vibeke Kristensen. Bo Kristian Jensen var Ferrando og slagteren Palle fra Sæby – han fik både brug for sin lyriske tenor og sin fine evne til at efterligne stemmer og dialekter.
Som Guglielmo og blikkenslageren Jørgen var Thomas Storm overbevisende og dristig. Og Fritjof Fuglesang var tilpas kejtet og utilpas i rollen som Alf, studieværten på det absurde program.
Det musikalske niveau var højt; det 17 mands store orkester blev ledet sikkert af Maria Badstue. Det lød imponerende i KoncertKirkens gode akustik.
Nontardars udgave af Così skal på turné rundt i landet. Hvis muligt, så snyd ikke Dem selv for at opleve dette brag af en forestilling!

Così fan tutte
Musik: W.A. Mozart
Set den 18. juli 2021 i KoncertKirken på Blågårds Plads.

Libretto: Lorenzo da Ponte
Dansk oversættelse: Holger Boland
Bearbejdet af Jacob Beck
Instruktion: Jacob Beck

Medvirkende:
Fiordiligi: Philippa Cold
Dorabella: Stina Schmidt
Debbie: Vibeke Kristensen
Ferrando: Bo Kristian Jensen
Guglielmo: Thomas Storm
Alf: Fritjof Fuglesang

Nontardar orkesteret
Dirigent: Maria Badstue