Den åbne Operas La Pizza con Funghi

En herlig oplevelse

Anmeldt af Pia Fossheim

******

For fjerde gang opfører operakompagniet Den Åbne Opera en forestilling i Folkehuset Absalon på Vesterbro i København. Øl og Opera, som er hovedoverskriften på forestillingerne, er en begivenhed, som er ved at blive et tilløbsstykke, og det gamle kirkerum var da også stuvende fuldt 5. februar ved premieren på operaen La Pizza con Funghi.
Den er skrevet af den amerikanske komponist og cellist Seymour Barab (1921-2014). Han har skrevet flere symfoniske værker og kammermusik, men er mest kendt for sine operaer, hvoraf Little Red Riding Hood er den oftest opførte amerikanske opera i USA. La Pizza con Funghi er fra 1988 og opføres for første gang i Danmark.
Operaen er i én akt og varer ca. en time. Handlingen er enkel: Voluptia keder sig i sit ægteskab med den selvoptagede Grev Formaggio og har taget sig en ung elsker, Scorpio. Hun planlægger at myrde sin ægtemand ved at forgifte svampene i hans yndlingsret, som er pizza, og gifte sig med Scorpio. Hun betror sig til sin tjenestepige, Phobia, som er hemmeligt forelsket i Greven, og som selvfølgelig afslører mordplanerne for ham – og det hele ender på overraskende og dramatisk vis, som det sig hør og bør i en klassisk italiensk opera.
Uden at røbe noget af afslutningen, kan jeg sige, at det er den morsomste, som jeg har oplevet i en opera. For handlingen er en pastiche over italiensk opera, hvorfra emner, stilelementer og personkarakteristikker er taget og behandlet på en overdrevet, men aldrig respektløs måde.
Musikken har ligeledes elementer lånt fra kendt operamusik og -arier, den er let og melodiøs med relativt enkle harmonier, der understøtter handlingens friske humor.

Opera er ikke kedelig
Det er Den Åbne Operas stifter Freja Friberg Lyme, som har instrueret forestillingen. Det er gjort med stor sans for at vise et moderne publikum, som ikke er vant til opera, at opera ikke bare er seriøst og kedeligt. Instruktionen balancerer fint mellem det lattervækkende og det udleverende i personerne. Der er ikke noget der kammer over.
Sangerholdet er på klassisk vis sopran, mezzo, tenor og baryton, og alle sangere mestrer deres roller med bravur. Signe Sneh Durholm er primadonna med tilhørende attituder, Emma Oemann er den trofaste tjenestepige, der nok ved at mele sin egen kage. Tenoren Gustav Wenzel Most er ung og romantisk, mens barytonen William Jønch Pedersen brillerede som brovtende godsejer.
Musikken, en strygekvartet med kontrabas og piano, dirigeres af Magnus Larsson med tilpas tempo og livlighed.
La Pizza con Funghi er en herlig oplevelse, som fuldt ud fortjener det stående bifald, den fik ved premieren.
Forestillingen spiller 19. februar og 4. og 18. marts.