Book of Mountains and Seas på Takkelloftet

Abstrakt, men smuk forestilling

Anmeldt af Pia Fossheim

 ******

En myte er en fortælling, der siger noget om verdens indretning og virkelighedens principper. Den er tidløs og dens værdier eviggyldige.
”Book of Mountains and Seas” er en bog med kinesiske myter, som er blevet fortolket af et utal af generationer i mange variationer, siden den blev samlet for 2500 år siden. Fire af disse myter danner handlingen i Book of Mountains and Seas– et musikdramatisk værk, som vil skabe en relation mellem myterne og vores nutid.
To af de fire myter er skabelsesberetninger. Den første handler om altings dualitet. Den fortæller om, hvordan verden blev skabt ud fra et kosmisk æg, der blev delt i jorden og himmelen, og i begreberne yin og yang.
”De ti Sole” er den anden skabelsesberetning, og den handler både om nødvendigheden af at have en verden af mangfoldighed og om at være ydmyg over for naturen og passe på den.
De to sidste myter fortolkes som spørgsmål; hvad er retfærdighed, skal de svage altid underordne sig de stærke? Og har vi mennesker ret til at underlægge os naturen og forbruge løs af jordens ressourcer?

Forestillingen
Musikken til Book of Mountains and Seas er skrevet af den kinesiske komponist Huang Ruo (født 1976), som allerede har en stor og alsidig produktion bag sig. Med dette værk har han komponeret en messe med inspiration fra traditionel kinesisk musik og vesterlandske musikformer som avantgarde og jazz/rock. Det er en meditativ musik, som er nyskabende og spændende, og som på besnærende vis flyder gennem hele forestillingen.
Den synges på kinesisk af Ars Nova Copenhagens 12 sangere, som yder en imponerende præstation; man forstår virkelig, hvorfor koret er verdensberømt. De akkompagneres her af to slagtøjspillere.
Scenografien er enkel: Takkelloftets rum ligger i mørke. Vi ser kun en rund plade, som bærer nogle amorfe dele, som kan sættes sammen til et menneske, der bevæger sig; de kan også sættes sammen til dyr, træer etc., og kinesiske lamper og stof, som illuderer bølgende hav og himmel. Sammen med koret, som vi kun ser som ansigter, der er sminket hvide, nærmest som masker, oplever vi en scenografi, der er dejlig analog i modsætning til alle de billedprojektioner, som vi præsenteres for for tiden. Min eneste anke er, at den sparsomme, forklarende overtekst er så utydelig, at den ikke kan læses. Den burde være klarere eller helt udelades.
Det er den amerikanske scenograf og dukkefører Basil Twist, der står for scenografien, assisteret af fem dukkeførere.
Book of Mountains and Seas lykkes med at skabe relationen til de ældgamle myter, som stadig kan sige os noget om verden og dens indretning. Den er en abstrakt, men smuk forestilling, som får os til at tænke over vores klodes udsatte tilstand.

Book of Mountains and Seas
Gæstespil af Ars Nova Copenhagen
Takkelloftet, Operaen
Set den 3. november 2021

Komponist
Huang Ruo

Sangere
Ars Nova Copenhagen

Dirigent: Paul Hillier

Slagtøj
Michael Murphy
Ryan Scott

Scenografi
Basil Twist

Kostumer
Lynne Buckson

Lysdesign
Poe Saegusa