Kongelig opera på B-niveau

Åreladningen af DKT er i fuld gang. Fodslæbende embedsmænd har pareret politiske ordrer og spændt ben for kunsten i en grad, der nu har fået operachef Sven Müller til at forlade sit job længe før kontrakten ville udløbe i 2020. Han er langt fra den eneste – og nok heller ikke den sidste – der forlader sin post i utide.

Da Ritzau udsendte en pressemeddelelse ved middagstid torsdag den 5. januar, gik der ikke lang tid, før de store dagblade, DR og Facebook o.a. var ude med historien. Og det er en god historie. Müllers afgang er et ildevarslende symptom på en sygdom i dansk kulturpolitik. Han er blevet kritiseret for at være visionsløs. Og bag det hele kaster rygterne om mobning og elendig ledelse tunge skygger. Det er dog ikke lykkedes journalister og kommentatorer at komme helt ind til benet af problemet. Hvad er sandt? Hvad er rygter? Hvad har de gang i derinde i DKT?

Dagbladet Politiken konstaterer den 6. januar, at ”Det Kongelige Teaters øverste chef, Morten Hesseldahl, (burde) have kæmpet politisk imod besparelserne”. Anmelder Thomas Michelsen skriver: .”.. et hus, der for ti år siden kunne måle sig med de bedste i Europa, og som har kapaciteten og faciliteterne til at være en nutidig sværvægter, (er) i øjeblikket rykket ned på B-niveau”.

Den Kongelige Opera på Holmen er hele landets kulturperle. Trist at se fundamentet skride – som strandkantens sandslotte, der skylles væk af tidevandet.

Det er på tide, at operapublikummet vågner op og giver politikerne kamp til stregen, når nu chefen ikke tør.

Carsten Scheuer, journalist og operapublikummer

Udgivet i Ikke kategoriseret