ASCOLTA netop nu

SE OGSÅ AKTUEL DEBAT

Her er et par appetitvækkere på indholdet i ASCOLTA nr. 6, juni 2018:


 

Morderenglen i Operaen

“Når man forlader Operaen er man både underholdt, rystet og dybt berørt. Alt i alt en spektakulær forestilling – en triumf for nutidig kompositionsmusik. Der er grund til at sige tak til Det Kgl. Teater for et modigt initiativ”, skriver Bo Basbøll i sin anmeldelse af Adès’ opera The Exterminating Angel.


Carmen en miniature i Helsingør

“Lad os være ærlige. Opera er ikke en naturalistisk gengivelse men en formidling af følelser”, skriver Sanne Caft om Helsingør Kammeropera & GuidOpera’s opsætning af Bizet’s Carmen. Hun tilføjer, at det med denne opførelse lykkedes at formidle følelser i et naturalistisk (kammer)miljø, der fik kernen i den skæbnetunge, soldrukne og inciterende opera til at stå og sitre som et fatamorgana på en steghed sommerdag – hvilket altså var godt gået på en iskold vinterdag i marts.


Da MeToo ramte Malmö

Kaspar Holtens iscenesættelse af Rigoletto i Malmö har næsten karakter af en historisk begivenhed al den stund at Det Kgl. teaters nye chef nok må skære lidt ned på instruktørarbejdet i de kommende år. “Det er en ærlig, flot og velfungerende – om end noget desillusioneret og kuldslået – nutidig udgave af Verdis opera over Viktor Hugos drama. Set i lyset af bl.a. den aktuelle #MeToo-bølge viser den, at kvindeundertrykkelse stadig er et eksisterende problem”, skriver Henrik Marcussen.


Wagner og antisemitismen III

Peter Wang fortsætter sin artikelserie om Wagners regenerationslære og stiller spørgsmålet: . “Hvornår og hvordan opstod Wagners antisemitisme?” I artiklen ser Ascoltas redaktør nærmere på bl.a. Den flyvende Hollænder, Nibelungens Ring og ikke mindst Mestersangerne i Nürnberg.


Tre gange øl og opera var alt for lidt

Folkehuset Absalon på Vesterbro i København var igen i år rammen om arrangemenet Øl og Opera i samarbejde med operakompagniet Den Åbne Opera. Denne gang var det William Waltons opera The Bear fra 1967, der spillede for fulde huse 3 gange i foråret. Pia Fossheim mødte bjørnen.