ASCOLTA mener

 

Kim Reich   Foto: Bo Nymann

Lad os følge op på succesen!

Af Kim Reich, redaktør

Danmark er et af de rigeste lande i verden, men det afspejler sig ikke altid i de budgetter, der er til rådighed rundt omkring. Velfærdsområdet har længe været under pres og den politiske vilje til at styrke kulturlivet er meget svær at få øje på, men jeg køber ikke den præmis, at der ikke er plads til også at øge kulturbudgetterne.

Hvor vi lander med Finansloven for 2020 vides ikke i skrivende stund, men der er ikke mange toneangivende politikere, der taler kulturen op i disse år. Det står i skærende kontrast til de mange ildsjæle, der på store og små scener gør alt for at løfte branchen både i højden og i bredden. Indimellem får de bank af en anmelder. Andre gange får de masser af ros og det er værd at huske i denne sammenhæng, at det vi drøfter på baggrund af en premiereforestilling, mere er det samlede indtryk end enkeltpræstationerne. Lykkes opsætningen eller gør den ikke? Er den relevant? Har man tabt en gammel klassiker på gulvet eller givet den nyt liv?

Anmeldelserne er med til at give kulturscenen liv i medierne og i det brede publikums bevidsthed, men forudsætningen for at vi overhovedet har noget at tale om er i høj grad, at det offentlige – dvs. fællesskabet – også økonomisk bakker op. Branchen kan og skal ikke klare sig efter devisen: lad falde, hvad ikke kan stå. I det store budget taler vi om ganske få midler, men støtten er uhyre vigtig for såvel vores selvforståelse som kulturnation som vores indsigt og dannelse. Kunst og kultur er så meget mere end den politiske ekstremisme, som vi i øjeblikket kæmper mod, fordi mange lader sig besnære af letkøbte og ved første øjekast indlysende påstande. Derfor har vi brug for det med- og modspil, som en stærk kulturtradition giver ethvert samfund. I gamle dage var det netop hér kritikken af det bestående blomstrede. Vi har godt af et rap over fingrene en gang i mellem.

Lige nu vinder danske værker og kompositioner stort gehør ude omkring og kaster ny, international opmærksomhed på vores land. Det burde også medføre en form for politisk forpligtigelse, at man følger op på succesen. Tænk, hvad det kunne blive til, hvis vi ligesom i Tyskland gik ’all in’? Så kunne vi erstatte vores dumsmarte parathed med øget selvværd!

Redaktionen vil gerne ønske alle en glædelig jul, et godt nytår og mange nye oplevelser!